In Pictures: Montreal Biodome by KANVA – Design Middle East

Best Brothers Group of Companies - Automatic doors specialist > Security Camera > In Pictures: Montreal Biodome by KANVA – Design Middle East

KANVA, a Montreal-based architectural firm unveils the delicate grandeur of the newly-redesigned Biodome, a Montreal science museum that immerses visitors in the authentic environs of multiple ecosystems.

“Our mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces,” notes Rami Bebawi, a partner of KANVA and the project’s lead architect. “In doing so, we proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitizing humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.”

From an organisational perspective, KANVA began by targeting spaces that could be transformed in ways that would maximise the value of the building’s architectural heritage. The carving of a new core combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building allows visitors to appreciate the impressive scale of the existing space. In gutting the existing ceiling, KANVA opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light.

With a massive open space now forming the core between the ecosystems, the firm parametrically designed a living skin that they could wrap around the ecosystems, and which would serve as a guiding accompaniment to visitors. With exceptionally complicated structural engineering, the installation of the prefabricated pure white, biophilic skin was a monumental task. With no room for error, the skin was curved and stretched around a bowed aluminum structure, using tension, cantilevering, and triangular beams for suspension, and itself anchored to a primary steel structure. Mechanical junctions were also incorporated in order to accommodate a variety of movements and allow for on-site adjustments.

The translucent skin harmoniously interacts with the skylights above, with beveled horizons that elicit a sense of calm and infinity. The new core also amplifies the sensorial experience of visitors transitioning from its pure neutrality to the multi-sensorial discovery of its adjacent ecosystems.

KANVA then focussed on the journey itself, designing new passages aimed at transforming the existing linear path of discovery into a more dynamic experience, where visitors take charge of their own journeys through the Biodome’s five ecosystems, housing more than 250,000 animals and 500 plant species. Conceptually aiming for a more immersive experience, KANVA focused its attention on soliciting senses, relegating sight to the end of the line behind sound, smell, and touch. From the calming lobby hall, the undulating living skin funnels visitors into a 10-meter tunnel leading to the central core, where their exploration of five ecosystems, including Tropical Rainforest, Laurentian Maple Forest, Gulf of St. Lawrence, Sub-Antarctic Islands, and Labrador Coast, begins.

The entry tunnel features a very subtle floor incline, intended to slow the pace of movement through a compressed white passage, and to void the mind for fresh sensory input. Once visitors reach the central core, smaller slits in the living skin, called eco-transits, lead them towards the ecosystem entrances. As automatic doors at the end of the eco-transit open into the ecosystem, it remains visually obstructed by a curtain of beads. By the time visitors pass through the beads, they have been exposed to the climate, smells, and sounds of the natural habitat before seeing anything. At the entrance of the Subpolar Regions, KANVA designed a new ice tunnel that acclimatizes visitors during the transition, while the sounds and smells of puffins and penguins ahead provide additional sensory stimulation.

Vertically, the team added an entire new level above the ecosystems, accessible via walkways enabling visitors to move through the foliage of majestic trees of both the Tropical Rainforest and Gulf of St. Lawrence ecosystems. The walkways lead to a new mezzanine, offering aerial views of the various ecosystems and the pure white nucleus. The new mezzanine also serves as a technical floor, with interactive educational exhibits and insight into the elaborate machinery required to preserve the facility’s delicate ecosystems.

Before designing a new water basin for the facility’s resident penguins, KANVA staff spent weeks with biologists and veterinarians in order to gain insight into the specie’s swimming patterns. To provide an authentic feel to an observation point where visitors can observe beavers in their natural habitat, the firm studied the architectural prowess of the beavers. The idea emerged to let the beavers carve the wood themselves, which was then dried and used to line the interior of the space.

 

© 2021, Best Brothers Group. All rights reserved.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.